Bizi Facebookta Takip Edin!

5 Aralık 2011 Pazartesi

5. yaş günü partisi

Sarı civcivim, tatlı oğlum, aşkitomun 5. yaşını benim ve onun arkadaşlarıyla çok güzel bir doğum günü partisiyle kutladık. Zamana inanabilmek mümkün değil hiç anlayamadan koskoca beş yıl nasıl da akıp geçti bilemiyorum. Kaç güz, kaç bahar geride bıraktık oğlumla daha şimdiden yolun başındayken ne fırtınalar yaşadık, beraber ağladık, öfkelendik birbirimize, ne çok da seviştik.. "Annem, seni çok seviyorum" dediğinde göz yaşlarımı tutamadığım anlar çok oldu. Evin en küçük bireyini baya bir hırpalarkende Ardaaaa deyişim evin içinde çınlandı.. İşte böyle geçivermiş günler baya bir büyümüş benim minik prensim, okula başlamış, hobileri oluşmuş, odasını artık kendi toplar yaşa gelivermiş.. Sağlıkla, mutlulukla nice çok çok uzun senelere canım oğlum...

kornişonlu mantar salata
Bu salatayı bu aralar çok yaptım, pratik ve evde her zaman olan malzeme içerdiğinden tercih ediyorum. Şipşak tariflerden biri..

Yarım kilo mantarı temizleyin dörde bölün kaynar suda haşlayın, haşlarken bir kaç damla limon suyu damlatın ki kararmasın. Yine 2 tane kırmızı biberi haşlayın çekirdeklerini temizleyin küçük doğrayın. 1 kase kornişonu küp küp doğrayın. Yarım tutam dereotunu ince kıyın. Karıştırma kabına alarak, 1 kase mısır, zeytinyağ, limon suyu, tuz ilave edip karıştırın servis tabağına alın.

bulgurlu, havuçlu kabak salatası
yine yemekbirask çıkartmasıdır.. Kısır havasında oldu biraz ama çok beğenildi.

malzemeler
4 tane büyük boy kabak
3 tane havuç
1 çay bardağı ince bulgur
yarım demet taze soğan
yarım demet dereotu
yarım demet maydonoz
1 tane limon suyu
karabiber
1 tatlı kaşığı kuru nane tazede olabilir
1 çay bardağı zeytinyağ
tuz

hazırlanışı
Havucu ve kabağı rendeleyin beraber zeytinyağında soteleyin. (zeytinyağı biraz daha fazla kullandım havuç yağı çekiyor tercih sizin) Sıcakken kısırlık bulguru ekleyin karıştırın, tavanın üzerine kapak kapatın buharıyla bulgur yumuşasın. Soğudu zaman ince kıydığınız yeşillikleri, limon suyunu, tuzu, karabiberi ekleyin karıştırın servis tabağına alın.

peynirli biber dilimleri
Güzel bir lezzet ama doğum gününe uygun değil sanırım sonradan pek yakıştıramadım. Kahvaltı sofralarına gidecek bir tarif yinede son karar sizlerin.

3 renk küçük boy paprikayı yıkayın üst kısmından kesin çekirdeklerini temizleyin. 200 gr sert peyniri ezin (feta kullandım) bir tutam dereotunu ince kıyın, biraz pulbiber ve zeytinyağıda ekleyip karıştırın. Biberlerin içini doldurun iyice bastırın. Buzdolabında 1 saat dinlendirip çıkarın yarım cm. kalınlığında dilimleyin. Ortalarına çörekotu serpin.
kurabiye tabaklarımız
(fotoğraflar bu kadar bozuk değil ama kolaj yaparken ayarlayamadım)


kalbura bastı ve balparmak tatlısı

doğumgünü pastaları: erdbeertorte, portakal aromalı çikolatalı  pasta ve tiramisu pasta

ah ahhh diyorum soldaki pasta sözüm ona mcqueen araba pasta olacaktı şeklini verdim ama kaplaması bir felaket olunca neredeyse çöpe gidecekti tadından çok emin olduğum için atamadım üzerindeki marzipanı sıyırıp,  üst  kısımlarındaki parça kekleri temizledim kaplaması çok kötü kaldı marzipan silip süpürdü krema yapmaya halim kalmadı, kremşanti evde yok napsam derken 1 kutu çikolata parçasını üzerine döktüm ayıcık şekerleriyle süsledim.. Çocuklar tadını çok sevdi :)

sepet peynirli, sucuklu börek
çok beğenilen böreklerden oldu, sanırım sucuk ve sepet peyniri değişik bir tat verdi..

hamuru için
3,5 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
aldığı kadar su
Yumuşak hamur yoğurun, bir saat dinlendirin. Limon kadar bezeler yapın. Unlayarak yufka boyunda açın.

sosu için
1 su bardağı yoğurt
3 tane yumurta
1su bardağı svıyağ
hepsini çırpın

iç harcı için
ince kıyılmış sepet peyniri
küçük doğranmış sucuk
karıştırın

Açılan yufkanın her yerine sosdan sürün. Yufkayı 8'e bölün geniş şekilde sararak yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine kalan sosdan sürüp, susam serpin. 200C fırında pişirin.

bürüksel lahana salatası

malzemeler
1 kilo bürüksel lahanası
1 tane eksi elma
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
bir tutam maydonoz
bir tutam dereotu

sosu için
1 çay bardağı zeytinyağ
2 ym kaşığı limon suyu
2 ym kaşığı kırmızı üzüm sirkesi
1 diş ezilmiş sarımsak
1 ym kaşığı salata baharatı (isteğe bağlı)
hepsini karıştırın

Lahanaların kök ve dış yapraklarını temizleyin, yıkayın robotta rendeleyin. Yeşilliği ince kıyıp diğer malzemelerle beraber karıştırın. Servis tabağına alıp istediğiniz şekilde süsleyin.

kıymalı ve peynirli pideler
kuşbaşılı, peynirli yada kıymalı pidelerin tarifine linkin üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz..

kırmızı pancar salatası

malzemeler
yarım kilo kırmızı pancar
yarım demet maydonoz
1 su bardağı iiri çekilmiş ceviz

sosu için
(bürüksel lahanası ile aynı sos)
1/2 çay bardağı zeytinyağ

1 ym kaşığı limon suyu
1 ym kaşığı kırmızı üzüm sirkesi
1 diş ezilmiş sarımsak
1/2 ym kaşığı salata baharatı (isteğe bağlı)
hepsini karıştırın

Pancarın kabuklarını ince soyun. Kaynar suda ezilmeden diri kalacak şekilde haşlayın. Suyunu süzün soğuduktan sonra rendeleyin. İnce kıydığınız maydonozu ve diğer malzemeleri ekleyip karıştırın.

bol yeşillikli sade patates salatası

1kilo patatesin kabuklarını soyun haşlayın. Süzün Kuşbaşı doğrayın. 1 demet taze soğan, 1 demet maydonoz, 1 demet dereotu varsa kuzu kulağı hepsini ince kıyın. 1,5 tane limonun suyunu, zeytinyağı ve tuz ekleyerek karıştırın. (patates zeytinyağını çeker az kullanmayın, 1,5 çay bardağı kullandım)
havuç tarator/mayonezli havuç salatası
bildik bir tarif ben nasıl yapmışım buradan bakabilirsiniz..


soframızın  genel görüntüsü

sokak simidi
Yiyen herkezin mest olduğu nefis sokak simitleri, tarifini sonra yazacağım..

ve doğum günlerimin vazgeçilmez tatlısı cheseecake..
Bu sefer değişiklik yaparak porsiyonluk yaptım çok cici bişey oldular..

orman meyveli, tek kişilik cheseecake

malzemeler
300 gr krem peynir
1 çay bardağı süzme yoğurt (quark)
1 tane yumurta
3 ym kaşığı un
1 pk vanilya
1 tane limonun kabuğunun rendesi ve suyu
yarım su bardağından biraz fazla toz şeker
1 çay bardağı krema
1 kase orman meyvesi

alt tabanı için
yarım paket burçak bisküvi
2 ym kaşığı dolusu tereyağ
bisküvileri rondada çekin, tereyağı eritip karıştırın.

hazırlanışı
Minik kek kalıplarının tabanına paylaştırarak döşeyin.Yumurta, şeker ve vanilyayı özleşene kadar mikserle çırpın. Meyveler hariç diğer malzemeleride ekeleyerek çırpın. Hazırladığınız  kek kalıplarına paylaştırın, üzerine orman meyvelerinden serpin. 180C fırında 40-45 dk. pişirin. Fırından ılındığı zaman çıkarın Buzdolabında 4-5 saat dinlendirin, üzerine pudra şekeri eleyin.

ayrıca masamızda sirkeli yoğurt soslu salatalık salatası, kısır, poğaça ve sarma vardı.. Sizlere fikir verebildiysem ne mutlu bana:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder